Uklanjanje mladeža

 
Uklonite neželjene mladeže, brzo i efikasno

Bilo da želite da ih uklonite iz estetskih, preventivnih ili medicinskih razloga, hirurško ili nehirurško odstanjivanje će Vam pomoći da se rešite neželjenih mladeža. 
Da li su mladeži opasni i koliko?
Poslednjih godina pa i decenija pored nesumnjivog blagotvornog dejstva sunca porasla je svest o nekim štetnim posledicama izlaganja sunčevom zračenju. U prvom redu mislimo na pojavu zloćudnih tumora kože, naročito malignog melanoma kože čija se učestalost javljanja povećava iz godine u godinu.

Ovde želimo da se osvrnemo na mladeže koje imaju skoro svi ljudi bez obzira na rasu, pol, uzrast ili mesto življenja.

Da bi odgovorili na ovo pitanje treba imati u vidu da su mladeži ili melanocitni nevusi normalan deo ljudskog organizma zapravo skupine melanocita odnosno ćelija koje sadrže melanin-kožni pigment.Pojava mladeža je moguća bilo gde na koži i sluzokoži tela.U toku života mogu se pojavljivati novi mladeži ili gubiti postojeći.Povoljna okolnost je da su mladeži dostupni pogledu tako da se lako mogu pregledati i pratiti.U literaturi su opisani simptomi i znaci koji kada se uoče navode na sumnju na mogućnost da se dešava neki patološki proces u mladežu. U anglosaksonskoj literaturi grupisani su kao ABCDE pravila za dijagnostiku mladeža, a neki autori u poslednje vreme pridodaju i F kriterijum (ABCDEF pravila).Ta pravila su sledeća:

A) Asymetry- asimetrija, odnosno nejednakost levog i desnog te gornjeg i donjeg dela
B) Borders -ivice: iregularne, nazubljene, nejasno ograničene od okoline
C) Colour -boja: prisustvo tri boje ,a naročito prisustvo više od tri boje
D) Diameter- veličina preko 6 mm
E) Evolution : uvećavanje mladeža, pojava crvenila, bola, svraba, spontanog krvarenja
F) Funny looking: promena izgleda bezazleno, ali nešto na njoj ili u vezi nje vam privlači pažnju

Ukoliko primetite neku od prethodno spomenutih promena , ukoliko ste povredili mladež, ukoliko se mladež nalazi na mestu gde dolazi do hronične iritacije , ukoliko vam mladeži smetaju iz estetskih razloga, ili jednostavno želite da se vaši mladeži prekontrolišu, potrebno je da odete na pregled kod lekara specijaliste koji se bavi dijagnostikom- dermatologa ili kod plastičnog hirurga koji pored dijagnostikovanja i hirurški može ukloniti kožne promene.Kliničkim pregledom lekar specijalista proceniće eventualni rizik od zloćudne alteracije te eventualno potrebu hirurškog uklanjanja. U nejasnim slučajevima uradiće se i dermoskopski pregled. Ipak, definitivna dijagnoza postavlja se histopatološkim pregledom hirurški odstranjenog tkiva.
Načini uklanjanja mladeža
Hirurško odstranjivanje jedina je adekvatna terapija za uklanjanje mladeža i drugih pigmentovanih promena.To je bezbolna, bezbedna i medicinski indikovana procedura. U narodu postoji uvreženo mišljenje da „ne treba dirati mladeže da se ne daju na zlo“. I u narodu je primećeno da hronična iritacija mladeža može dovesti do tumora, a opet zbog nedovoljne edukacije izgubi se dragoceno vreme u strahu pacijenata „da doktori ne diraju mladež“. Hirurškim isecanjem se ne dira sumnjivi mladež nego se ceo sa delom okolnog zdravog tkiva odstrani iz organizma tako da više ne može uzrokovati bilo kakav problem.

Treba napomenuti da postoje i drugi nehirurški načini uklanjanja kožnih promena kao što su tretman radiotalasima, laserom , kauterom i slično, koje imaju svoje mesto u tretmanu dobroćudnih promena koje ne mogu maligno alterirati npr: fibromi , papilomi, veruke itd. Samo edukovan lekar specijalista može postaviti indikacije koje promene su potpuno bezopasne, odnosno koje se mogu tretirati nehirurški bez opasnosti po pacijenta. Skrećemo pažnju da postoje i druge pigmentovane kožne promene kao što su keratoze, pigmentovani bazocelularni karcinom ili maligni melanom kože koje mogu ličiti na mladeže. Neadekvatna dijagnoza ovakvih promena te izostanak hirurškog lečenja u ranoj fazi često može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica pa i do smrti pacijenta. Opet, sa druge strane širok je dijapazon i nepigmentovanih promena kože od fibroma i papiloma do amelanotičnog melanoma kože kao veoma agresivne forme. Ove promene zbog toga što su uglavnom obojene kao i ostala normalna koža često nisu u fokusu pacijenata , pa ni lekara. Takodje veoma je važno istaći da se sve nove promene na koži, a naročito pigmentovane shvate ozbiljno jer više od polovine malignih melanoma nastaje de novo, odnosno iz prethodne normalne kože a ne iz prethodno postojećeg mladeža.
Kako izgleda hirurško odstranjivanje mladeža?
Hirurško odstranjivanje mladeža, kao i ostalih promena na koži i potkožnom tkivu najčešće rade spacijalisti plastične hirurgije koji pored zdravstvenog aspekta vode računa i o estetskom izgledu postoperativnog ožiljka. Sama operacija izvodi se u lokalnoj anesteziji. Odstranjeno tkivo šalje se na histopatološku analizu radi postavljanja definitivne dijagnoze i provere da li je promena odstranjena u celosti. Intervencija traje oko 20 -45 minuta. Ukoliko uzima neku terapiju ili je alergičan na neke lekove ili supstance pacijent treba da obavesti svog hirurga. Poželjno je da normalno uzima obroke pre intervencije u lokalnoj anesteziji. Konci se skidaju za 7-14 dana, u zavisnosti od regije tela.
Prevencija
Pre svega, sami možemo pregledati svoje mladeže svaka 2-3 meseca.Ukoliko uočimo bilo kakvu promenu izgleda mladeža u smislu povećanja veličine mladeža, a naročito preko 6 mm, pojave asimetrije, iregularnih nejasnih ivica, nehomogenost izgleda te pojavu više boja, pojavu crvenila, svraba, bola i naročito krvarenja treba što pre da se javimo na pregled kod specijaliste plastične hirurgije ili dermatologije.Ovo vredi i za situacije nakon povredjivanja mladeža, ukoliko se mladež hronično iritira ili se nalazi na mestu na kome se lako može povrediti. Savetuju se i redovne lekarske kontrole mladeža svake 1-2 godine. U toku leta, kožu je potrebno štititi kremama sa zastitnim faktorom od UVA i UVB i IC zračenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko vam je potrebna informacija ili savet, javite nam se, a mi ćemo vam odgovoriti u kratkom vremenskom roku.
[contact-form-7 id="100" title="Contact form 1"]