Ženska intimna regija

Problem malih usmina
Stidne ili male usmine (lat. Labia minora) čine spoljašnji deo ženskog polnog organa i kao takve igraju važnu ulogu u seksualnom životu, higijeni, ali i svakodnevnim telesnim aktivnostima žene. Porođaj, starenje i genetika su uzroci slabljenja vaginalnih mišića, što za rezultat ima povećanje prečnika i opuštenost vaginalnih mišića, povećanje malih usmina, a samim tim i gubitak osećaja kod žena.

Prevelike stidne usmine mogu predstavljati estetski ali i funkcionalni problem . Kod sporta i ostalih fizičkih aktivnosti mogu izazivati iritaciju lokalnog područja, a seksualni odnos može biti bolan zbog uvlačenja usmina u vaginu.
Kako se ovaj problem rešava?
Rešavanje ovog problema postiže se tzv. labioplastikom, gde se male usmine redukuju, a njihov oblik prilagođava anatomiji okolne regije. Intervencija se može uraditi u lokalnoj i intravenskoj anesteziji, a pacijentkinja posle 2 do 3 sata može ići kući. Za intervenciju se koriste resorptivni konci koje nije potrebno skidati. Nakon intervencije pacijentkinjama se daje detaljno uputstvo o higijenskom režimu intimne regije. Postoperativni oporavak je indivudualan nakon ove operacije i traje oko desetak dana, posle čega je pacijentkinja sposobna za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.
Šta podrazumeva rejuvenacija vagine?
Procedura podrazumeva ubrizgavanje hijaluronskog filera u intimnu regiju. Ubrizgavanjem se stimulišu fibroblasti da proizvode kolagen, nakon čega koža postaje osvežena i hidrirana. Ubrizgavanjem filera u tačku G, može se povećati senzitivnost vagine.
Indikacije
-atrofija i hipotrofija zida vagine,
-atrofija i hipotrofija venerinog brežuljka,
-suvoća vagine,
-uvećanje velikih usana,
-bol tokom seksualnog odnosa zbog suvoće vagine,
-smanjena osetljivost tačke G i nemogućnost postizanja orgazma.
Izvođenje tretmana
Pre samog izvođenja procedure na tretiranu regiju se aplikuje anestetička krema. Procedura se obavlja u aseptičnim uslovima. Obično tretman rejuvenacije traje oko 30 minuta , dok augmentacij tačke G oko 10 min. Efekti tretman traju oko godinu dana i nakon toga se tretman može ponoviti. Rejuvenacija se izvodi isključiv filerima namenjenim intimnoj regiji.
Šta je tačka G?
G tačka predstavlja splet nervnih završetaka u vidu “dugmenceta” koji se nalazi na prednjem zidu vagine prema bešici, na oko 5cm od ulaza u vaginu. To je mesto čijim se nadražajem tokom seksualnog odnosa doživljava vaginalni orgazam. Tokom života kod žena, usled porođaja, pod uticajem hormona u menopauzi i rastezanja zida vagine, dolazi do proširenja vaginalnog kanala i smanjenja osetljivosti u toku seksualnog odnosa i izostanka vaginalnog orgazma.