Oblikovanje tela

ABDOMINOPLASTIKA - DERMOLIPEKTOMIJA - ZATEZANJE KOŽE STOMAKA

Abdominoplastika ili dermolipektomija ("zatezanje stomaka") je procedura kojom se otklanja višak kože i podkožnog tkiva sa abdomena (takozvani viseći stomak) i zateže kompletna muskulatura abdominalnog zida.

„Opušten stomak“ se najčešće javlja kod osoba koji su izgubili veliku količinu kilograma ili žena koje su imale više porođaja. Naravno da nasledni faktor ima veliki značaj.

Priprema pacijenta za operaciju zatezanja stomaka počinje obično na prvom pregledu. Na pregledu ćemo od Vas uzeti anamnestičke podatke o bolestima ili operativnim zahvatima koje ste ranije imali, alergije na lekove, dijabetes, hipertenzija, anemija, hronične infekcije. Važno je dati podatke da li uzimate neke lekove kao npr. asprine, estrogene, vitamin C itd. Vrlo je važno da se da kompletna informacija.

Pri pregledu koji se vrši u stojećem i ležećem položaju treba utvrditi koliki je višak kože i podkožnog masnog tkiva, stepen labavosti muskulature trbušnog zida, kao i eventualno prisustvo ventralnih kila.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje i traje od 2-4sata.

Rez je horizontalan i pruža se u donjem delu stomaka iznad pubičnih dlačica i pruža se bočno prema karličnim kostima. Dužina reza zavisi od stepena opuštenosti i viška kože. Generalno rez je sakriven i ima konture kupaćeg kostima tako da se na plaži nevidi.

Ceo komleks koža i podkožno tkivo se ispreparišu sve do mišićne fascije i gore do rebara. Zategnu se abdominalni mišići i uradi njihovo spajanje (plikacija) oblikujući i praveći nove lepe konture tela. Nakon toga se zategne koža i podkožno tkivo sve do iznad pupka a višak se odstranjuje. Pravi se novi pupak koji mora da liči na pravi. Nekada je potrebno uraditi i kombinovanu liposukciju . Postavljaju se drenovi koji ostaju nekoliko dana.

Nakon operacije, pacijent mora da bude u položaju savijenih nogu nekoliko dana kada se i skidaju drenovi. Konci se skidaju oko 14 dana. Nakon operacije zatezanja stomaka nose se posebni steznici koji se nose do dva meseca nakon operacije. Fizički napori se izbegavaju mesec dana nakon dermolipektomije. Seksualne aktivnosti se izbegavaju najmanje dve nedelje nakon operacije.

Komplikacije nakon abdominoplastike su retke, a mogu biti rane i kasne. Od ranih komplikacija su: hematom, infekcija, nekroza oko reza i najčešće se javlja kod pušaća i dijabetičara. Nakon operacije zatezanja kože stomaka može da se akumulira serom ispod kože u donjim partijama abdomena koji nekada može biti prisutan nekoliko meseci nakon operacije. Od kasnih komplikacija je pojava hipertrofičnog ožiljka.


LIPOSUKCIJA I LIPOSKULPTURA TELA

liposukcija

Cilj estetske operacije
Preoblikovanje tela uklanjanjem masnih naslaga sa raznih delova tela kao što su: kukovi, bedra, leđa, gornji i donji stomak, "jahaće pantalone", unutrašnje strane butina i kolena, podkolenice, članci na nogama i unutrašnje strane nadlaktica. Uklonjeno masno tkivo može se, po potrebi, filtrirati i vratiti u one delove tela gde za to postoji potreba (neravnine, udubljenja, prirodne bore, podebljavanje usana, jagodica, zadnjice itd.).
Operativna tehnika
Kroz manje ubode na koži posebnim instrumentima (kanilama), koji se uvlače pod kožu vrši se aspiracija masnog tkiva. Kanile moraju biti različitih veličina i oblika (promera 2-6 mm) da bi mogle ravnomerno da izvuku mast iz svih slojeva. Proces aspiracije se prethodno olakšava ubacivanjem (infiltracijom) fiziološkog rastvora sa adrenalinom ili ultrazvučnim razbijanjem masnog tkiva.
Trajanje procedure i vrsta anestezija
U zavisnosti od zahvaćenih regija, liposukcija može trajati od 1-5 časova i obično se odvija u periduralnoj anesteziji uz analgosedaciju. Ukoliko se radi o izuzetno malim nakupinama masnog tkiva , intervencija se može raditi i u lokalnoj anesteziji.
Oporavak
Povratak na uobičajene aktivnosti nakon 5-7 dana. Odmah nakon intervencije pacijentu se navlači steznik (mider) koji bi trebalo da nosi bar dve do tri nedelje zbog boljeg skupljanja kože, odnosno dok se otok i podliv sasvim ne umanje.
Retke komplikacije
Prolazna pojava modrica i otoka koji se postepeno povlače tokom dve nedelje. Mogući su prolazni poremećaji senzibiliteta kože, kao i eventualne manje neravnine, zbog čega se savetuju rana postoperativna masaža i limfna drenaža. Ukoliko je koža izgubila svu svoju elastičnost, potrebno je primeniti postupak redukcije kože (lifting butina, kukova ili ruku).


LIFTING RUKU I NOGU

UKLANJANJE VIŠKA KOŽE SA NADLAKTICA (BRAHIOPLASTIKA)
Brahioplastika je hiruška intervencija uklanjanja viška kože i masnog tkiva u području nadlaktica, odnosno gornjih delova ruku. Ovaj problem se najčešće javlja sa godinama ili nakon značajnog gubitka telesne težine i nije ga moguće rešiti vežbama niti kozmetičkim preparatima.
Priprema
Prilikom konsultacijskog pregleda naši doktori će vam predložiti najbolju metodu korekcije, dati vam potrebna uputstva za operaciju (koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni), upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i dati vam smernice za što brži oporavak.
Procedura
Operacija traje oko 1,5 sat i može se sprovoditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Rez se pravi u pazušnoj jami, duž unutrašnje strane nadlaktice ili, po potrebi, na oba mesta. Višak kože i potkožnog masnog tkiva se uklanja. U određenim slučajevima, smanjenje obima nadlaktica moguće je postići samo liposukcijom te regije ili se kombinuju ove dve tehnike.
Komplikacije
Moguće su određene komplikacije kao što su otok, modrice i/ili blago trnjenje ruku, o čemu će vas naš doktorski tim podrobno informisati.
Oporavak
Konci se uklanjaju 2 nedelje nakon operacije i nakon tog vremena pacijent je u mogućnosti da se vrati normalnim dnevnim obavezama. Teže fizičke aktivnosti poželjno je izbegavati u periodu od 4 nedelje. Pacijent bi trebalo da neposredno nakon brahioplastike nosi specijalne elastične steznike za ruke. Steznici se moraju nositi u periodu od 6 do 8 nedelja nakon zahvata.

LIFTING BUTINA
Veliki gubitak telesne težine ili starenje kože mogu uzrokovati opuštenost unutrašnje strane butina. To može biti isključivo estetski ili pak i medicinski problem jer u nekim slučajevima prouzrokuje iritaciju kože usled trenja. Naš lekarski tim će rado razgovarati sa vama i objasniti postupke koji će vam pomoći da izgledate jednako dobro kao što se osećate.
Cilj tretmana
Lifting unutrašnje strane butina je postupak kojim se uklanja opuštena koža i time se poboljšava kontura butina i vraća mladalački izgled.
Procedura
Primenjujemo najsavremenije tehnike, sa kratkim i dobro sakrivenim ožiljkom u području prepona, kada god je to moguće. Ponekad je ožiljak produžen do unutrašnjeg dela kolena, u cilju rešavanja viška kože u srednjem i donjem delu butina. Ovaj postupak se može kombinovati sa liposukcijom. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji Potrebno je ostati jednu do dve noći u bolnici, zavisno od obima procedure.
Oporavak
Potrebno je nositi specijalne pojaseve (bermude) nekoliko nedelja. Pacijentima se savetuje da se suzdrže od hodanja ili dugotrajnog stajanja dve do tri nedelje, te je poželjno da se pacijenti vrate na posao nakon tog perioda. Rezultati zatezanja butina su odmah vidljivi , ali otok može trajati od tri do šest meseci zavisno od postupka. Sveukupni rezultati zatezanja butina su dugotrajni, pod uslovom da se održava težina.