Hirurgija dojki

POVEĆANJE DOJKI

Operacija povećanje grudi je jedna od najčešće izvođenih operacija. Takođe i jedna od najefektnijih. Izvodi se u opštoj anesteziji i obično traje oko 1h ili nešto malo duže. Na klinici se ostaje jedan dan nakon operacije, a kućno lečenje obično traje narednih sedam dana. Nakon operacije se nose adekvatni medicinski grudnjaci, od 2 – 6 nedelja. Fizičke vežbe se izbegavaju u narednih 4 – 6 nedelja.

Operacija povećanja dojke može se izvoditi tek nakon osamneste godine života jer se tada i završava njihov razvoj.Ono što žene navodi da razmišljaju o ovoj intervenciji je najčešće nezadovoljstvo veličinom ili položajem dojki, a ne tako retko i oblikom. U određenim slučajevima se operiše samo jedna dojka radi postizanja simetrije kod urođeno asimetričnih grudi. Dojke posle trudnoće i dojenja, ili posle dijeta mogu da se smanje i promene značajno oblik, što je vrlo čest razlog za povećanje grudi implantima. Iako se često banalizuje tema povećanja grudi, to uopste nije tako, i ima izuzetan znacaj za pacijente.

Pacijentkinje se na prvom pregledu upoznaju sa samim operativnim zahvatom, implantima koji se koriste ( oblik i veličina ), izvrše se merenja i na osnovu toga se da predlog za oblik i veličinu proteze. Preoperativno fotografisanje je obavezno da bi sam efekat operacije mogli da ispratimo na najbolji način. Pacijent se upoznaje sa mogućim rizicima i limitima ove vrste operacije. Treba napomenuti da se trudimo da pacijentima damo što realniju sliku ovog zahvata.

Povećanje grudi se radi implantima poslednje generacije. Punjeni su kohezivnim gelom ( tzv. Memory gel ) koji na najbolji moguci nacin imitira volumen i oblik prirodne dojke. Impant se moze plasirati na tri nacina ( pristupa ):

Inframamarno ( ožiljak je u predelu inframamarne brazde, duzine oko 4-5cm)

Periareolarno ( ožiljak se nalazi oko bradavice u pigmentnoj regiji )

Aksilarno ( ožiljak je u predelu pazušne jame )

Takodje treba napomenuti da pozicija implanta moze da bude različita: ispod same mlečne žlezde, ispod pektoralnog mišića , ili delimično ispod mišića a delimično ispod žlezde. Naša a i svetska praksa govori u prilog plasiranja implanta ispod mišića kad god je to izvodljivo.


SMANJENJE I PODIZANJE DOJKI (suspenzija i redukcija dojki)

Podizanje i smanjivanje grudi pripadaju grupi zahtevnijih estetsko-rekonstruktivnih operacija, kojom dolazite do željenog oblika, veličine i izgleda grudi.Smanjivanje i podizanje dojki u zavisnosti od veličine se može uraditi različitim tehnikama koje za sobom ostavljaju: ožiljak oko bradavice ili oko bradavice i vertikalni ili oko bradavice, vertikalni i horizontalni ožiljak (u brazdi ispod dojke). Operacija traje nekoliko sati. Zahteva Vaše dobro opšte zdrastveno stanje. Na mestu ožiljka nosite specijalne flastere 2-3 nedelje, Ožiljci vremenom potpuno izblede. Nemate osećaj bola nakon intervencije. U slučajevima kada su dojke opuštene i prazne, koža se redukuje, a volumen se nadoknadi implantatima, koji grudima daju dugogodišnju jedrinu. Steznik nosite mesec dana. Ovo je operacija koja daje maksimalni estetski efekat.Podizanje grudi bi trebalo da uradite kada završite sa rađanjem i dojenjem. Smanjivanje grudi se savetuje nakon 18 godine ukoliko njihova veličina narušava Vaše zdravlje u smislu, iskrivljenja kičme ili rana koje stvaraju trake od grudnjaka u predelu ramena ili rana ispod dojki. U prvih godinu dana ne preporučuje se sunčanje grudi, jer može da naruši kvalitet ožiljka.


GINEKOMASTIJA (uvećane muške dojke)

Ginekomastija podrazumeva uvećanje žlezdanog tkiva dojke kod osoba muškog pola.Može biti jednostrana ili češće obostrana .Prisutna je u oko 70% dečaka u pubertetu. Regresija nastaje za 1 -2 godine. Uzroci mogu biti:

-endokrini(primarni hipogonadizam, hiperprolaktinemija, hipo i hipertireoza)

-tumori(Leydigovih ćelija, adenom ili karcinom nadbubrega sa sekrecijom estrogena)

-sistemske bolesti(ciroza jetre, uremija, oporavak posle pothranjenosti)

-lekovi(androgeni, hCG, cimetidin, digitalis, estrogeni, methyldopa, reserpin, spironolakton)

-idiopatski(nepoznat uzrok)

Ukoliko je rast grudi posledica isključivo uvećanih naslaga masnog tkiva (što se dešava najčešće u sklopu opšte gojaznosti) onda se u ovom slučaju koristi termin Pseudoginecomastia ili Lipomastia.

Pravu ginekomastiju treba razlikovati od: lipoma, neurofibroma i karcinoma. Ove promene su obično unilateralne, bolne i ekscentrične, dok ginekomastija karakteristično počinje u subareolarnoj regiji i uvećava se koncentrično.. Kod bolesnika sa ginekomastijom povećan je rizik za nastanak maligniteta. LEČENJE-Ukoliko su uzrok ove promene lekovi, sprovodi se prekidanje njihovog uzimanja. Kod nekih bolesnika mogu biti od pomoći antiestrogeni (tamoxifen i clomiphen citrat). Mamoplastika se predlaže kao terapija kod bolesnika sa izraženim dojkama, iz kozmetičkih razloga i kod bolesnika sa fibroznim promenama usled dugotrajne ginekomastije, zbog mogućnosti maligne alteracije.Ne preporučuje se pre navršene 18. godine.

Kod starijih muškaraca pojava ginekomastije se mora ozbiljnije i detaljnije sagledati, jer je skoro uvek povezana ili sa nekom ozbiljnom bolešću (hipertireoza, tumor testisa, oboljenje jetre i dr), ili sa nekim većim metaboličkim poremećajem. Uzrok takođe može biti i upotreba nekih lekova, kao što su spironolakton, ketokonazol, verapamil, anabolički steroidi i dr. Često se kod ovakvih muškaraca u krvi nađe veći ili manji pad nivoa testosterona.

Potreban je pregled endokrinologa u smislu provere hormonskog statusa pacijenta, a pre svega polnih hormona. Takođe je obavezan ultrazvučni pregled dojki ili mamografija. Opreacija se najčešće izvodi u opštoj anesteziji i u zavisnosti od toga kolika je veličina dojke i može trajati 1-2 sata. Ukoliko je mlečna žlezda velika i kompaktna onda se ona odstranjuje kroz tzv. periareolarni rez dužine nekoliko cm koji se nalazi na samoj ivici areole.Ukoliko je prisutna i veća količina okolne masti ona se u istom aktu uklanja liposukcijom. Kod manjih mlečnih žlezda prožetih mašću, moguće je celu operaciju izvesti metodom liposukcije. Treća mogućnost je da je dojka toliko velika da podseća na žensku, koža dojke je u višku, areole su proširene, a bradavice spuštene. Tada se primenjuju hirurške metode slične onima koje se primenjuju i kod smanjenja ženskih grudi, ali modifikovane, i mogu biti periareolarne, cirkumvertikalne ili slične tehnici sa obrnutim-T.

Pacijent u bolnici ostaje jedan dan. Drenovi se skidaju posle 24 sata. Obavezno je nošenje posebnih elastičnih steznika u trajanju od mesec dana. Konci se skidaju posle 7-10 dana. Dojke su u prvim danima bolne i osetljive. Postoje modrice različitog intenziteta . Zabranjuju se teže fizičke aktivnosti, nošenje tereta i bavljenje sportom u trajanju od mesec dana. Od komplikacija moguće su: proširenje i zadebljanje ožiljaka, prolazni gubitak senzibiliteta, asimetrija , infekcija. Ožiljci blede i omekšavaju postepeno i može se reći da su estetski prihvatljivi, a po potrebi se i naknadno mogu korigovati radi još boljeg rezultata.