Hirurgija zadnjice

HIRURGIJA ZADNJICE

Povećanje i oblikovanje zadnjice
 Implantima, Masnim tkivom i Filerima

KO SU KANDIDATI ZA POVEĆANJE ZADNJICE?
Svaka mlada osoba koja nema potpuno formiranu zadnjicu može da se podvrgne ovoj proceduri i da ima koristi od nje, kao i osobe koje su u mladosti imale lepu zadnjicu, ali je usled višegodišnje fizičke neaktivnosti više nemaju.

CILJ OPERACIJE
Zadnjica dobija lep, jedar i poželjan izgled.

Povećanje zadnjice silikonskim implantima
Operacija se izvodi ili u opštoj ili epiduralnoja anesteziji. Implant se ubacuje kroz jedan vertikalni rez iznad sakruma ili se prave dva polukružna reza za svaki mišić Vertikalni rez je manje upadljiv, a polukružni su vidljiviji ali je i mogućnost eventualne infekcije smanjena i u tom slučaju ograničena na samo jednu stranu. Implant se može plasirati iznad, ispod i u sam veliki sedalni mišić (gluteus maximus).

Implantat je u samom mišiću i neće se osećati na dodir, neće skliznuti na dole, a izgled zadnjice je prirodan i poželjan. Povratak uobičajenim sportskim aktivnostima (vožnja bicikla, fitnes, brzi hod i trčanje) preporučuje se 4 nedelje nakon operacije. U nekim slučajevima može trajati i do 6 meseci dok ne počnete da osećate implantate kao deo tela ili potpuno zaboravite na njih.
Povećanje i reoblikovanje zadnjice masnim tkivom
Preporučuje se osobama koje imaju višak masnog tkiva bilo u predelu zadnjice ili u predelu stomaka, bokova, butina. Višak masnog tkiva koji se uzme od pacijenta, se nakon pripreme kanilama ubacuje u gluteus.

Intervencija se radi u epiduralnoj anesteziji, a pacijentu se ubacuje u zadnjicu po jednoj strani od 350-500ml masti.

Na taj način, zadnjica se upotpunosti preoblikuje i podiže. Pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima, odmah nakon operacije.

Normalno može da sedi i leži.
Povećanje zadnjice sa filerom najnovije generacije tzv. Aqafilingom
Pacijenti koji ne žele implante niti imaju vremena za oporavak mogu se odlučiti upravo za povećanje zadnjice na ovaj način. Operacija se izvodi ili u loklanoj ili u blagoj intravenskoj sedaciji. Sastoji se u injekcionom ubrizgavanju ovog filera najnovije generacije u glutealnu regiju i to u tačno onaj deo koji želimo da naglasimo. Rezova i ožiljaka nema, a pacijent odmah nakon intervencije može da ide kući, može da sedi i vrati se svakodnevnim aktivnostima. U ranom postoperativnom periodu moguća je pojava blago povišene telesne temperature i drhtavice, kao odbrambene reakcije organizma na prisustvo stranog materijala. Uobičajna je pojava hematoma, otoka i pojava tvrdih i lokalizovanih “nakupina” koje tokom vremena uz redovnu masažu brzo nestaju. Materijal se postepeno resorbuje, a rezultati su vidni narednih 5 do 8 godina. Dopunjavanje, tj. ukoliko pacijent želi još da poveća zadnjicu, može se ponoviti nakon minimum mesec dana od prethodnog ubrizgavanja.