Pilonidalni sinus

 
Oslobite se bolova i gnoja u donjem delu leđa

PILONIDALNI SINUS boljka je koju najčešće imaju mladi od 16 do 25 godina. Pored bolova koji se javljaju, neophodno je da se što pre javite lekaru kako ne biste trpeli bolove prilikom sedenja i stajanja.
 

Pilonidalni sinus

Šta je pilonidalni sinus?
Pilonidalni sinus je mala cista ili gnojni čir koji se javlja na rascepu na vrhu zadnjice.odnosno u sakrokokcigealnom predelu.

Pilonidalni sinus obično uzrokuje urasla dlaka a sadrži i prljavštinu.Pilonidalni sinus je u početku asimptomatska, bezbolna kvržica, a kasnije se javlja bol i iscedak. Bolest se javlja kao pilonidalni akutni čir, pilonidalni hronični gnojni čir ili složena pilonidalna bolest. Jedini uspešan način lečenje hroničnog pilonidalnog sinusa je hirurško uklanjanje.

Pilonidalni sinus je zdravstveni problem koji najčešće pogađa muškarce, i češći je kod mlađih ljudi. Takođe se česće javlja kod ljudi koji previše sede, poput vozača. Najučestaliji je u uzrastu od 16 do 25 godina.
Koji su uzroci pilonidalnog sinusa?
Tačan uzrok ovog zdravstvenog problema nije poznat, ali se smatra da je u pitanju kombinacija promene hormona (koja se dešava nakon puberteta), rast dlaka i iritacija od odeće ili predugo sedenje.

Stvari koje izazivaju iritaciju, poput sedenja, mogu izazvati to da dlaka krene da raste potkožno i urasta. Organizam se u tom slučaju „ponaša“ kao da je dlaka strano telo i imuni sistem tako i reaguje, kao što bi reagovao na bilo koje drugo strano telo u koži.
Kako se postavlja dijagnoza i koji su simptomi bolesti?
U početku možda nećete imati primetne simptome osim male rupice na površini kože. Međutim, kada se to udubljenje inficira, vrlo brzo se pretvara u pilonidalnu cistu (zatvoren plik ispunjen tečnosti) ili čir (otečeno i upaljeno tkivo u kom se skuplja gnoj).

Simptomi bolesti:

– bol prilikom stajanja ili sedenja


– oticanje ciste


– crvena i suva koža oko tog područja


– gnoj ili krv koji cure iz čira i imaju neprijatan miris


– dlačice koje vire iz čira


– stvaranje više od jednog sinusa odnosno rupica
Kako se leči pilonidalni sinus?
Ako se pilonidalni sinus dijagnostikuje na vreme, verovatno nećete osetiti teže bolove niti imati znakove upale. Verovatno će vam lekar prepisati neki jači antibiotik koji uništava širok spektar različitih bakterija. Važno je znati da ovo neće izlečiti sam deo u kom se nalazi sinus, ali će pružiti veliko olakšanje kad je u pitanju neprijatan osećaj i infekcija. Lekar će vam verovatno preporučiti dalji pregled i uklanjanje dlaka ili brijanje tog područja, kao i dodatno vođenje računa o higijeni tog predela.

Incizija ili punktiranje ciste. Intervencija se izvodi u aseptičnim uslovima kada je došlo do formiranja apscesa.Nekad je dovoljna samo punkcija iglom i špricem ali incizija daje bolje rezultate jer je otvor nakon punkcije mali i brzo se zatvori tako da je neophodno nekada je ponavljati i viđe puta. Prilikom incizije se uklanjaju sve dlačice, krv i gnoj iz samog čira. Zatim se rana previja sterilnom gazom i ostavlja da se zaceli iznutra.Oporavak od operacije pilonidalnog sinusa obično traje oko četiri nedelje i kod većine pacijenata nije potreban dalji tretman.

Ako vam se i posle tretmana pilonidalnog sinusa ponovo pojavi ili imate više od jedne ciste, lekar će vam verovatno preporučiti operaciju. Operacija se može raditi u lokalnoj anesteziji ili u analgosedaciji. Kada se procedura ekcizije devitalizovanog tkiva završi, rana se može ostaviti da sekundarno zarasta, može se ušiti ili se može uraditi rekonstrukcija lokalnim kožnim režnjem. Nakon operacije, hirurg će vas posavetovati kako da promenite odeću i preporučiti da brijate taj deo kako biste sprečili rast dlaka u samoj rani.
Koliko traje oporavak?
U zavisnosti od težine poremećaja i vrste tretmana, pilonidalni sinus obično nestaje u roku od 4 do 10 nedelja.
Da li postoje komplikacije nakon operacije?
Postoje brojne komplikacije koje mogu nastati zbog pilonidalnog sinusa. One uključuju infekciju rane i ponovni nastanak ciste nakon operacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko vam je potrebna informacija ili savet, javite nam se, a mi ćemo vam odgovoriti u kratkom vremenskom roku.
[contact-form-7 id="100" title="Contact form 1"]