Oblikovanje i liposkulptura lica

KOREKCIJA ASIMETRIJE LICA

(FILERI, MASNO TKIVO, DERMALNI GRAFTOVI)


LIPOSUKCIJA PODBRATKA

Liposukcija podbratka je zahvat pomoću kojeg formiramo elegantniju liniju brade i vrata kod osoba sa izraženim podbratkom. Efekat liposukcije podbratka je trajan, a nakon zahvata se višak kože povlači, što pacijentima pruža lepšu i bolje definisanu liniju brade i vrata. Najbolje rezultate s ovim zahvatom postižemo kod osoba između 20 i 50 godina starosti, kada je elasticitet kože još uviek dobro sačuvan.

Procedura

Ovu vrstu liposukcije izvodimo po principu hidroliposukcije, kako bi se u toku zahvata lakše, pravilnije i sigurnije aspirirala željena količina masnog tkiva. Prilikom ovog zahvata je posebno važan smisao estetskog kirurga za oblikovanje, proporcije i detalje, jer se radi o relativno malom i ograničenom području, gde se i najmanja promena jasno vidi. Cilj ovog zahvata je da se tretirano područje obradi što ravnomernije, bez nepoželjnih neravnina i udubina.

Prilikom liposukcije podbratka najčešće se koristi po jedan rez od 3 mm sa svake strane , prikriven ušnom resicom i rez veličine 3 mm ispod brade u sredini. Rezovi su tako izvedeni i prikriveni anatomskim strukturama da nakon operacije ožiljci nisu uočljivi. Kroz ove rezove se uvlače isključivo tanke kanile i njima uklanja i aspirira masni sadržaj.

Ko je dobar kandidat za liposukciju podbratka?

Potrebu za liposukcijom podbratka iskazuju pacijenti svih starosnih dobi, od mlađih, preko pacijenata srednjih godina, do starijih pacijenata. Liposukciju podbratka izvodimo podjednako i kod žena i kod muškaraca, a veličina zahvata varira zavisno od stanja vrata i podbratka. Česti su zahtevi za minimalnom korekcijom podbratka, kojom se postiže bolje stanje vrata te mlađi i svježiji izgled. Liposukcija podbratka je vrlo efikasna metoda i kod pacijenata s vrlo izraženim podbratkom. U ovakvim se slučajevima odstranjuje relativno velika količina masnog tkiva, tako da je rezultat operacije izrazito uočljiv, a poboljšanje značajno.


LIPOSKULPTURA LICA

Koža lica svakodnevno je direktno izložena štetnim atmosferskim uticajima i stresu, i slobodno možemo reći da ona i najbrže stari. Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i menjanje konture lica predstavljaju znakove starenja.

Šta je Liposkulptura lica (podmađivanje lica sopstvenim masnim tkivom)?

Liposkulptura lica predstavlja estetski zahvat (operaciju) prilikom kojeg se masno tkivo uzima sa mesta na telu gde ga ima u višku (kukovi, bedra, stomak) i ubrizgava u područja gde nedostaje, najčešče za povećanje volumena jagodica i usana, kao i za popunjavanje bora. Prilikom zahvata liposkulpture lica, pacijenti se najčešće odlučuju da urade i liposkulpturu vrata i dekoltea.

Efekti Liposkulpture lica:

Nakon operacije lice dobija vedriji i zdraviji izgled, bore su ublažene ili uspeglane, vraćene konture lica i dodat volumen.

Kome je namenjen:

Liposkulptura lica se radi kod pacijenata kod kojih su prisutni znakovi starenja: opuštena koža, gubitak tonusa i kontura lica, asimetrija lica, neravnine, duboke bore oko nosa i oko usana.

Procedura:

Procedura obično traje 30-45 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Liposukcijom se potrebna količina masnog tkiva uzima sa delova gde ga ima dovoljno (najčešće sa podbratka, butina ili trbuha) i nakon pripreme ubrizgava potkožno u više slojeva u željenu regiju.

Postoperativne komplikacije:

Postoperativne komplikacije kod ovog zahvata su najčešće privremene. Ukoliko se jave otok, podlivi i modrice, povlače se posle nekoliko dana. Takođe, može da se javi prolazan osećaj utrnulosti lica.

Oporavak:

Tretman Liposkulpture lica ne zahteva hospitalizaciju, odnosno pacijent može nakon procedure da ide kući, a nakon 24 sata može da se vrati redovnim svakodnevnim aktivnostima. Nekoliko dana nakon intervencije potrebno je uzdržavati se od prekomerne mimike lica. U zavisnosti od stepena resorpcije masnog tkiva, postupak je nekada potrebno ponoviti nakon izvesnog vremena da bi se dobio bolji i trajniji rezultat.