Korekcija ušiju, nosa i usana

KOREKCIJA KLEMPAVIH UŠIJU

Klempave ili prominentne ušne školjke su kongenitalna malformacija koja se uočava odmah nakon rođenja. Roditelji vrlo rano primete tu deformaciju i vrlo često (pogotovu majke) veruju da je razlog tome što je dete spavalo na uvu, pa pokušavaju da to koriguju flasterom. Naravno bez uspeha.
Ko su kandidati za operaciju i kada se ona izvodi?
Operacija korekcije klempavih ušiju se radi od šeste godine. Plastični hirurzi uglavnom preporučuju da se ova operacija uradi pre sam polazak u školu, zbog zadirkivanja druge dece i davanja različitih nadimaka detetu,što može da stvori kasnije kompleks. Međutim prema statistici najčešće se pacijenti za ovu vrstu operacije odlučuju između desete i osamnaeste godine života, naravno da ima i mnogo starijih pacijenata. Žene mogu da sakriju umereni stepen ušne deformacije svojom kosom. Ako uši mnogo štrče, praktično nikakva frizura ih ne može sakriti.

Interesantno je da su mala deca od šeste do desete godine izuzetno motivisana za ovu vrstu operacije. Zna se da deca ne vole mnogo da idu kod doktora i da se boje na sam pomisao injekcije. Mi koji se bavimo ovom problematikom, u našem iskustvu videli smo mnogo dece koja se sama penju na hirurški sto i pokazuju izuzetnu saradnju (sem retkih izuzetaka) prilikom obavljanja ovog hirurškog zahvata, verovatno srećna što će se rešiti zadirkivanja svojih drugova.
Preoperativna priprema
Uho može biti klempavo jednostrano, obostrano, zatim mogu biti oba uha klempava simetrično ili asimetrično. Kod ovakvih ušiju pored klempavosti postoje veoma često i drugi različiti deformiteti ušne školjke.

Ukoliko je ugao između zadnje strane uva i glave veći od 30 stepeni onda kažemo da je uho klempavo. Postoje još drugih uglova i parametara koji se posmatraju (npr. konhoskafoidni itd.) koje će ukoliko se odlučite za operaciju odrediti plastični hirurg na prvom pregledu. Da li je uvo klempavo može da zavisi i od njegovih dimenzija. Malo uvo može da izgleda sasvim normalno čak iako je konhoskafoidni ugao širok, dok veliko uvo sa masivnim antiheliksnim prevojem može izgledati klempavo. Deca koja operišu klempave uši uglavnom nemaju jasnu predstavu kako treba da izgledaju njihove uši. Njima je važno da se reše zadirkivanja svojih drugova, dok stariji pacijenti imaju jasnu viziju kako bi trebalo da izgledaju njihove uši. Pri prvom pregledu doktor će vas pitati da pokažete tačno kako bi želeli da izgledaju vaše uši, što će mu pomoći da razume vaša očekivanja.
Cilj operacije ušiju?
Cilj operacije je da se koriguje klempavost, da se dobije prirodni oblik uva i odkloni psihološko opterećenje pacijenta. A to se postiže korekcijom gornjeg kraja uha, očuvanjem glatke i regularne linije heliksa, smanjenjem ugla postaurikularnog sulkusa itd. u zavisnosti od oblika uva. Odnosno da se dobije potpuno prirodna komfiguracija uva.
Operativna tehnika
Prve operativne tehnike za rešavanje klempavih ušiju opisane su još davne 1845 kada je Difenbah a kasnije Monks prvi opisali ovu operaciju koja je bila bazirana samo na ekciziji kože. Naravno da su ove tehnike davno napuštene. Današnje tehnike za korekciju klempavih ušiju bazirane su na modeliranju hrskavice uva čije su temelje postavili Luckett, kasnije Pierce, Convers itd. Za pacijeta nije važno da zna koje se tehnike primenjuju ali je važno da zna da je najvažniji deo operacije u modeliranju hrskavice (koja u zavisnosti od metode koja se primenjuje), uglavnom bazirana na šivenju hrskavice i njenom savijanju (Mustarde), stanjivanju same hrskavice (Pirce), drobljenju, skarifikaciji (Stenstrom, Chongchet), brušenju, abraziji hrskavice sa njene prednje i zadnje strane, kao i različitim tehnikama ekscizije hrskavice.

Postoperativni rez se nalazi iza uva i postoperativno se ne vidi jer je sakriven na zadnjoj strani ušne školjke.

Operacija ušiju traje jedan do dva sata. Vrši se kod male dece u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću analgosedaciju, dok se kod starije dece i odraslih operacija radi u lokalnoj anesteteziji.
Postoperativne komplikacije
Komplikacije mogu biti akutne (javljaju neposredno nakon operativnog zahvata) i hronične (javljaju kasnije). Od akutnih komplikacija najčešće se javlja hematom (nakupljanje krvi između kože i hrskavice). Od hroničnih su hipertorofični ožiljak retko keloid, utrnulost koja je prolazna. Ako se korektno uradi operacija uha komplikacije su vrlo retke.
Postoperativni tretman
Nakon nekoliko sati provedenih u bolnici pacijent može da ide kući. U zavisnosti od tehnike koja se koristi zavoj se drži od tri do četrnest dana. Konci se skidaju opet u zavisnosti od operativne tehnike između 7 i 14.-og dana Naporne aktivnosti i kontaktne sportove treba izbegavati jedan do dva meseca. Postoperativno pacijent je dužan da se javlja na redovne kontrole u dogovoru sa svojim hirurgom kada se vrši kontrolno fotografisanje, upoređivanje i analiza rezultata. Rezultati kod ove vste operacije su trajni.

KOREKCIJA DEFORMITETA NOSA

Kada se upoznajete sa nekim ili pogledate neku osobu prvo u šta pogledate je njegovo lice, a na licu kao najisturenijem delu, prvo se zapazi nos, bilo svesno ili nesvesno. Plastična operacija nosa je vrlo česta kod osoba od 18 do 25 godine života i podjednako se operišu i muškarci i žene. Preporuka je da se ova vrsta operacije ne izvodi pre 18 godine, zbog toga što do puberteta još nije završen rast nosa. Ukoliko ste dobrog opšteg zdravlja nema gornje starostne granice za ovu vrstu operacije.
Ko su kandidati za operaciju nosa?
-osobe koje smatraju da je njihov nos suviše veliki za njihovo lice,

-osobe koje imaju grbav nos, tj.postoji kifoza,

-osobe koje imaju dugačak nos, čiji je nos širok, ili je popud sedla,

-osobe sa širokim vrhom nosa i osobe sa podignutim vrhom, tz”prćasti nos”,

-osobe čiji je nos asimetričan i kod kojih postoji devijacija nosne pregrade.

Cilj rinoplastike je da nos izgleda prirodnije i da se harmonično uklapa u konfiguraciju vašeg lica. Pošto je zarastanje kod operacije nosa dugotrajno, treba sačekati i do godinu dana da se vide konačni rezultati rinoplastike.
Šta je neophodno uraditi pre planirane operacije nosa?
Priprema pacijenta za operaciju nosa počinje obično na prvom pregledu. Vrlo je važno da se stvori poverenje između pacijenta i doktora. Hirurg obaveštava pacijenta o tome šta će sve biti obuhvaćeno operacijom, šta će se sve preduzeti da bi se izvela operacija. U toku inicijalnog pregleda hirurg će najverovatnije od vas tražiti da gledate u ogledalo i pokažete tačno kakvu bi promenu voleli da uradite na vašem nosu.

Na pregledu ćete dati anamnestičke podatke o bolestima ili operativnim zahvatima koje ste ranije imali, povredama nosa ili alergije na lekove, dijabetes, hipertenzija, anemija, hronične infekcije. Vrlo je važno da se da kompletna informacija. Nakon dobijanja anamnestičkih podataka treba uraditi pregled unutrašnjih nazalnih struktura, pregled i kvalitet kože nosa, veličinu i oblik, kao i odnos nosa sa drugim strukturama lica.

Dve nedelje pre operacije nosa nemojte upotrebljavati lekove kao što su: Aspirin, Vitamin E i C, Estrogene. Ne planirati operaciju u periodu menstrualog ciklusa.
U kojoj vrsti anestezije se obavlja operativni zahvat?
Plastična operacija nosa se izvodi u opštoj endotrahealnoj anesteziji (najčešće jer omogućava bolji komfor pacijentu i hirurgu) ili u lokalnoj anesteziji i intravenoznoj analgosedaciji.
Kakav je postoperativni oporavak?
Nakon operacije nosa postavlja se splint na greben nosa u cilju imobilizacije tkiva nosa. Kada se operacija završi obično se provodi određeni deo vremena u prostor za poluintezivnu negu gde ćete biti i dalje postoperativno praćeni . Nakon nekoliko sati možete da odete kući, ili ako hirurg ili anesteziolog procene možete ostati jednu noć u bolnici.

Možete imati modrice oko obraza i očiju u toku prvih pet dana nakon operativnog zahvata. Značajan otok može da traje i u toku nekoliko nedelja. Minorni rezidualni otok, najčešće oko vrha nosa može da traje i nekoliko meseci ali generalno to nije upadljivo i druge osobe to ne primećuju. Ukoliko se koristi imobilizacija ovo će nestati od tri do sedam dana nakon operacije. Konci se skidaju za sedam do četrnaest dana nakon operacije.

Napinjanje, savijanje, podizanje tereta treba izbegavati u toku ranog postoperativnog toka. Normalnim aktivnostima se vraćate u toku sedam do deset dana nakon hirurškog zahvata. Treba izbegavati izlaženje direktnom suncu nekoliko meseci, jer nos može biti osetljiv u toku ovog vremena pa treba koristiti zaštitne kreme. Ukoliko su urađene promene na vašim nosnim kostima treba izbegavati nošenje teških naočara prve tri nedelje.Nakon završene korekcije nosa vi ćete redovno da se javljate na kontrole.
Koje su na najčešće komplikacije?
Značajne komplikacije kod rinoplastike su retke. Svake godine se u svetu mnogo hiljada ljudi podvrgava rinoplastici i uglavnom ako je operacija korektno urađena svi su pacijenti zadovoljni rezultatima. Međutim bilo ko želi da se podvrgne ovoj vrsti operacije mora da bude svestan i da svaka operacija ima i svoj rizik.

Neke od potencijalnih komplikacija koje se mogu razmotriti su pojava hematoma, infekcija, reakcija na anesteziju, utrnulost kože koja je obično privremena. Aspirin ili neki od antiinflamatornih lekova mogu izazvati povišeno krvarenje tako da ovi lekovi treba da prestanu da se uzimaju pre operacije nosa. U svetu neki plastični hirurzi savetuju i prestanak pušenja preoperativno.

KOREKCIJA USANACilj estetske intervencije: Postići sklad između pretpostavke pacijentkinje o lepoti usana i oblika koji odgovara licu.

Kako se izvodi operacija i koliko traje?

Operacija usana se izvodi pod lokalnom anestezijom. Kod debelih usana neće postojati spoljašnji ožiljci. Kod tankih usana neizbežna je najfinija linija na ivici usana. Ali pošto su takve pacijentkinje koristile trajnu šminku kako bi vizuelno povećale usne, ovakav ožiljak ne predstavlja nikakav problem jer nema tendencije da postane hipertrofičan ili da pređe u keloid. intervencija se može izvesti ambulantno. Otoci nestaju posle nekoliko dana. Kod smanjivanja usana konci se sami razgrade. Kod povećavanja konci se skidaju vec nakon 3-4 dana.

NEHIRURŠKA KOREKCIJA I MODELIRANJE USANA (FILERIMA) videti stranicu sa filerima.