Face Lifting

FACE LIFTING

(KOMPLETAN, MIDE-FACE)
Cilj estetskog zahvata
Podizanje, podmla]ivanje i zatezanje opuštenog tkiva lica i vrata.

Procedura
Rezovi se nalaze duž linije kose na slepoočnicama i produžavaju neposredno ispred ušne školjke, ispod resice i iza uha. Nakon oslobađanja koža lica i vrata , višak se odstranjuje, uz prethodno zatezanje potkožnih struktura, kako bi se obezbedio dugotrajan efekat. Radi poboljšanja konture ponekad je potrebno liposukcijom odstraniti masne naslage ispod vilice i na vratu.

Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju, a traje oko 2 – 4 časa.
Dužina zahvata zavisi od tipa operacije.

Postoperativni opravak
Uklanjanje zavoja i drena nakon 1-2 dana, posle čega pacijent može da opere kosu, dok se konci se skidaju izmedju 7. i 10. dana.

Retke komplikacije
Otok i krvni podlivi koji se povlače oko nedelju dana, prolazni osećaj utrnutosti kože lica, povreda grana ličnog živca, pojava hipertrofičnih ožiljaka iza uha i na vratu, pomerena ivica kose ili čak prolazna, a u retkim slučajevima i trajna alopecija (gubitak kose oko reza u kosmatom delu glave).

LIFTING VRATA

Vrat je jedna od prvih regija koja vrlo rano pokazuje znakove starenja. Opuštenost kože i formiranje nabora na vratu, kao i nakupljanje masnog tkiva, i opuštenost mišića vrata(platizme) dovode do nezadovoljstva pacijenata.  

Hirurška intervencija traži pažljivu preoperativnu analizu svake od navedenih komponenata i zavisno od nalaza odgovarajući hirurški postupak. Estetska korekcija vrata uključuje jednu operativnu proceduru ili kombinaciju više njih. Kod mlađih osoba obično je dovoljna liposukcija vrata. Povremeno je potrebna i augmentacija (uvećanje) brade. Kod osoba srednje životne dobi, kad postoji višak masnog tkiva i opuštenost mišića vrata, liposukcija vrata i približavanje (plikacija) mišića “platizma” daje veoma lepe efekte. U starijim godinama, ukoliko postoji značajan višak kože, pored navedenih procedura, trebalo bi uraditi zatezanje kože vrata. Bez obzira za koju se proceduru odluči pacijent, rez je mali, veoma diskretan, a ožiljak je kasnije neprimetan.  

Nakon operacije očekivana je pojava otoka, kao i nastanak modrica. Zato se preporučuje u prvih 24-48 h stavljati hladne obloge i ležanje u povišenom položaju. Obavezno je nošenje kompresivnog steznika prvih mesec dana 24h i još mesec dana noću. Šavovi se odstranjuju sedmi dan nakon operacije i tada je pacijent sposoban za povratak svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Od komplikacija moguće je krvarenje, infekcija kože i potkožnog tkiva. Zbog toga je naročito važno pridržavati se svih lekarskih saveta i dolaženje na redovne kontrole. Veće napore treba izegavati prvih 4-6 nedelja.